The Courtyard, Aiket Road

East Ayrshire

Set within the scenic East Ayrshire countryside, The Courtyard will provide a new family home. The form and massing utilises the existing topography of the landscape to reduce the scale and impact from the public road. The form of the building is split into three distinct parts – two one storey and one two storey to the rear. Each of the roofs are inspired by traditional rural forms of pitched roofs and a monopitch to the rear, opening up towards the south and views of the expansive countryside.

The internal courtyard ensures there is plenty natural daylight reaching all areas of the dwelling, making a pleasant central circulation space. The material palette incorporates materials typical of Scottish rural architecture, such as white render and slate. The black timber cladding offers a contrast to the one storey elements of the design and provides a contemporary feel.